Στη διαρκεια ζωης μιας γενιας η παραλυσης στο παγκοσμιο εμποριο !!
Ενώ Ευρώπη και Αμερική επιστρατεύουν όσα μέσα διαθέτουν για να συγκρατήσουν τη λαίλαπα της πανδημίας και τον σαρωτικό αντίκτυπό της στις οικονομίες τους, βρίσκεται σε εξέλιξη το πλέον αιφνίδιο και επιζήμιο πλήγμα που έχει δεχθεί το παγκόσμιο εμπόριο τουλάχιστον στη διάρκεια ζωής μιας γενιάς. Oπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, το προδίδουν τα αποκαρδιωτικά στοιχεία που καταφθάνουν από λιμάνια και κάθε είδους τερματικό εμπορικό σταθμό.
Αιτία είναι βέβαια τα δραστικά μέτρα που αναγκάζονται να λάβουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας, κλείνοντας από βιομηχανίες μέχρι εστιατόρια και καταστήματα λιανικής και προκαλούν, έτσι, παράλληλα μείωση της ζήτησης και της προσφοράς.
Ούτε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της διετίας 2008-2009 δεν έχει ανακόψει σε τέτοιο βαθμό και τόσο ραγδαία το διεθνές εμπόριο όσο η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά ούτε και καμία από τις μεγάλες κρίσεις που γνώρισε η ανθρωπότητα μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένων των συνεπακόλουθων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, αλλά ακόμη της Μεγάλης Υφεσης του 1929.Ούτε καν ο καταστρεπτικός Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν προκάλεσε τέτοια αστραπιαία παράλυση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και δεν επέβαλε σχεδόν απόλυτη σιωπή στις συνήθως θορυβώδεις μητροπόλεις του ανεπτυγμένου κόσμου κλείνοντας επιχειρήσεις και αναγκάζοντας τους καταναλωτές σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Γι’ αυτό και εμπνέει πολλούς να παραλληλίζουν την κατάσταση με συνθήκες πολέμου όπως το σχόλιο του Ρούπερτ Κούπμαν, κορυφαίου οικονομολόγου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που μιλώντας στο Bloomberg παρομοίωσε την πανδημία «με εμπόλεμη κατάσταση χωρίς την καταστροφή των έμβιων όντων». Τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου εμφανίζουν μια θλιβερή εικόνα κατάρρευσης του εμπορίου, αφού πρώτα κατέγραψαν ραγδαία μείωση των μεταφορών φορτίου στη διάρκεια των δύο μηνών πλήρους αποκλεισμού της κινεζικής οικονομίας. Και οι οικονομολόγοι προεξοφλούν πως η κατάσταση αυτή θα παραταθεί για όλο το πρώτο εξάμηνο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου